Mustang

1/12 kl 1600&1900

Betyg: 4,6


mustang

Vi följer fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid.

På ett både vackert och upplyftande sätt tar Mustang upp det alltid högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet.

Mustang Oscarsnominerades i kategorin bästa utländska film, har även vunnit publikens pris vid Stockholm Filmfestival och Ceasarpriset för bästa debutfilm.

Information

Regi: Deniz Gamze Ergüven
Medverkande: Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Gunes Sensoy, Tugba Sunguroglu, Doga Doguslu, Erol Afsin m fl
Längd: 1h 37min